Låne penger til store sportsarrangementer (OL, VM, Champions League)

Nordmenn elsker sport. En undersøkelse gjort av NRK viste at vi er en av de mest sportsinteresserte landene i verden.

Ikke bare har vi stolte tradisjoner i internasjonal håndball og fotball. Vi er også nærmest dominante i enkelte vinteridretter.

Vinter-OL i Pyongyang i 2018 viste blant annet hvor god suksess vi har i skisporet. Til tross for at vi er et lite land, tok Norge hele 39 medaljer under de olympiske lekene. Tyskland kom på andreplass med 31.

Derfor er det mange nordmenn som drømmer om å dra på store sportsarrangementer.

Det å oppleve norsk suksess i internasjonale konkurranser er noe vi setter stor pris på. Men det koster å dra utenlands. Ikke bare skrus hotell- og flyprisene opp under store idrettsarrangementer. Det er også vanskelig å planlegge alle kostnadene forbundet med en sports-reise.

I denne artikkelen gir vi deg oversikt over de tingene du må inkludere i budsjettet ditt. Vi viser deg også hvordan du kan låne penger til turen.

Har du tenkt på hva en slik reise kan koste?

Slike reiser kan ofte bli litt dyrere enn det du hadde regnet med. Derfor bør du alltid sette opp et estimert regnskap før du reiser.

Dette er noe av det du trenger å bake inn i budsjettet.

Fly og hotell

Vær tidlig ute med å bestille fly og overnatting. Prisene skrus kraftig opp under slike arrangementer – og historien gjentar seg hver gang. Champions League-finalen mellom Liverpool og Tottenham i 2019 ble spilt i Madrid. Hotellene i byen hadde satt opp prisene med rundt 200 %, skal vi tro denne artikkelen fra Forbes.

PS! Husk på at det finnes alternativer til Hotels.com/Booking.com. Du har kanskje hørt om AirBNB? Har du sjekket mulighetene for å bo litt utenfor byen? Det å tenke alternativt kan spare deg for veldig mye penger.

Billetter til sportsarrangementet

Det finnes to måter å kjøpe billetter på. Du kan enten kjøpe dem lovlig gjennom en sertifisert selger. Eller på svartebørs.

Den eneste grunnen til å kjøpe på svartebørs er rett og slett fordi det er utsolgt. Man tvinges dermed til å handle med såkalte billetthaier. Ikke bare er det en risiko for at du kjøper falske billetter. Svartebørs-billetter vil også være betydelig dyrere.

Vær derfor tidlig ute med å sjekke hvilke muligheter du har for å skaffe billetter. Et godt tips er å aldri begynne å planlegge en tur med mindre du er 100 % sikker på at du har billetter til en overkommelig pris.

Mat, drikke og kjøp av supportereffekter

Fotballdrakter, hurtigmat og alkohol. Mange mener at dette er ingredienser som er uunngåelige når man drar på sportsarrangementer.

Det kan være vanskelig å vite hvor mye penger man bruker på denne posten. Derfor anbefales det å runde opp i budsjettet – bare for å være sikker på at man ikke går tom.

Nødpenger

Man kan aldri verne seg mot uforutsette hendelser. I utlandet er man betydelig mer utsatt for risiko enn i Norge.

Du bør alltid ha med deg noen kontanter som du kan bruker i nødstilfeller.

Er det vanskelig å få innvilget et ferie-lån?

Hvor vanskelig det er avhenger naturligvis av din nåværende økonomiske situasjon. Det er noen standardkrav som alle bankene er nødt til å forholde seg til. Grunnen er at de er lovfestet gjennom Norges lover. Blant annet:

– Søker skal være 18 år. Enkelte banker krever også at du har fylt 23 år.

– Du skal kunne vise til en fast inntektsstrøm. Dette kan både være lønn fra arbeidsgiver, men også støtte fra NAV.

– Man kan ikke få lån hvis man har en eller flere betalingsanmerkninger.

– Det gis ikke forbrukslån til utenlandske statsborgere. Enkelte unntak kan gjøres, men da krever det at man har skattet til Norge i mange år.

I tillegg gjøres det noen individuelle vurderinger med tanke på gjeldsgraden din. Bankene vil ha innsyn i hvor mye lån du har. Men de er også veldig interessert i hva slags type gjeld du har pådratt deg.

Det er veldig negativt å allerede ha 500.000 kroner i kredittgjeld når du søker forbrukslån. Men hvis du har 500.000 kroner utestående hos Statens Lånekasse for Utdanning (studielån), så spiller det ikke så stor rolle.

Trenger jeg å oppgi hva pengene skal gå til?

Nei, det gjør du ikke. Ingen norske banker vil spørre deg hva forbrukslånet skal brukes til. Du står dermed helt fritt til å kjøpe billetter til sportsarrangement, hotellopphold eller flybilletter uten å måtte forsvare det overfor noen ansatte i banken.

Vil jeg kunne få reiseforsikring ved å kjøpe billettene med kredittkort?

Nei, det vil du ikke. Mange kredittkort gir deg gratis reiseforsikring dersom over 50 % av reisens kostnader har blitt betalt av nettopp det kortet. Etter å ha lest igjennom betingelsene hos flere norske banker, så kan vi avkrefte at billettutgifter blir regnet som ”en del av reisen”. Derfor skal du ikke ha noen forhåpninger om gratis reiseforsikring – med mindre du betaler hotelloppholdet og flybillettene med kredittkortet.